Sayfalar

5.2.10

Şirket Tarihçelerine Uyma Zorunluluğu

İkinci tur gruplarının belirlenmesinin ardından oluşan tarihçelerle birlikte 2. turun ilk kararını vereceğimiz birinci karar haftası da başlamış oldu.

Şirket tarihçesini yavaş yavaş incelemeye başladık. Daha önceki gördüğüm 3 vakaya benzemeyen bir vaka geldi. Bu yarışacağım 4. farklı vaka olacak böylece(: Yaşadığımız 3 farklı vakada 2 farklı strateji kullandık. Yani A ve B planımız mevcut fakat bu yeni rakip karşısında henüz elimizdeki stratejilerin uygun olup olmadığını analiz etmedik. Tek bir kalıpla uzun süreli başarı pek mümkn değil. Bu yüzden hızlıca oluşabilecek durumlara karşı uyum sağlamak gerekiyor.

Vakaya göre kafanızda genel bir strateji oluşsa da bazı yarattığınız takıntılarınızdan ödün vermek zorunda kalabilirsiniz. Örneğin reklam. Reklam bütçesi için kafanızda oluşturduğunuz yaklaşık bir değer varken gelen tarihçenin bu rakama oldukça uzak olması sizin karar almanızı gecikirecektir. Burada rakiplerleriniz de devrede olacağı için kafanızdaki değerden çok, gelen tarihçeye uygun miktarı oluşturmalısınız. Kısaca daha önceki vakalarda edindiğiniz başarılı deneyimler bu tarihçede işlemeyebilir.


Fiyatlandırmada zorluk mu çekiyorsunuz?

Önceki vakada oluşturduğunuz bir fiyat değeriyle çok başarılı oldunuz ve pazar payınız da tatmin ediciydi. Peki bambaşka bir vakada ürünün fiyatı sizin önceki vakada belirlemiş olduğunuz fiyattan daha yüksek/düşük olarak önünüze geldiyse ne yapacaksınız? Burada uygulayacağınız tek strateji 5 dönemlik tarihçeden çıkaracağınız "genel ekonomik durum" olacaktır. Geçmişi unutup gerçekçi değerleri bulmanız gerekecektir. Eski fiyatlar eskide kaldı! Onları referans almayın.

Her yarışmacı mutlaka daha önceki vakada elde ettiği başarılı deneyimlerin etkisinde kalacaktır. Ar-ge'ye ayırdığı bütçe, montaj saati, reklam bütçesi, fiyatlandırma gibi faktörler asla ve asla standart değil. Yani simülasyonda her bir karar unsurunun optimum bir sanucu yok. Sabit değil ve her vakaya göre değişebilir. Önceki vakada oldukça faydalı olan arge yatırımınız bu dönemki tarihçede olması gerekenden oldukça az ve ya fazla olabilir. Aynı değerler olsa bile. Bunun içindir ki her takımın aynı değerlerden başayacağını unutmadan elinizdeki vakayı yeni bir başlangıç olarak algılamanız gerekir.

0 yorum:

Yorum Gönder