Sayfalar

6.11.09

Hangi İş,Ekonomi,Kariyer Dergisini Takip Etmeliyiz?

Jonnie Walker ve Capital Dergisi ile düzenlediği "Başarıya Yürüyenler" yarışmasıyla macera dolu tanışma öyküsünde değinmiş olduğum konulardan bir tanesi de (iş, ekonomi, kariyer konulu) dergi analizi yaparak her ay en alınabilir dergiyi burada sizlerle paylaşmaktı.

Bu alanda bir çok dergi ismi sayabiliriz. Bunlara haftada bir veya 2 hafta da bir yayınlanan hatta 2 ayda bir yayınlanan dergileri de kattığımızda aslında büyük bir havuza sahip olduğumuzu görüyoruz. Büyük bir kitabevinin dergi kısmına gittiğinizde tüm bu saydığım dergileri yanyana görebileceksiniz.

Benim gibi ayda bir dergi almaya özen gösteren bir endüstri mühendisi öğrencisi için ise her ay en doğru dergiyi almak çok önemeli. O ayki tüm etkinliklerden haberdar olmalıyım ve o ay kaçırmamam gereken hiç bir detayın atlanmamış olması gerekmektedir. Özellikle üniversite öğrencilerine yönelik hiç bir fırsattan haberim yok dememeliyim. Her ne kadar Facebook bu konuda olcukça işimize yarasa da dergilerin yeri bambaşka.

Dergileri incelediğimde görüyorum ki bazı dergiler biz öğrenciler için çok "ağır" yani şuanki kişisel gelişimimize fayda sağlayacak nitelikte değil. Profesyonel bir kitleye hitap ettikleri gibi üniversite gençliğini hedef kitle olarak belirlemediğini görüyoruz. Bu dergilerden uzak durulmalı çünkü aldığınızda çoğu yazı sizi sıkacak ve kısaca işinize yaramayacak. Forbes'ı bunlara örnek gösterebiliriz. İş ve finans ağırlıklı olması sebebiyle grafiklerle dolu bir dergi aslında. Amerikan dergisi olmasının avantajı olarak yabancı yazarların Türkçe'ye çevrilmiş yazıları size sadece global bir bilgi birikimi verse de insanda acaba asıl öğrenmem gerekenleri kaçırıyor muyum sorusunu akla getiriyor. Özellikle de bir üniversite öğrencisiyseniz (:

Bir başka dergi grubu ise daha "bizden" dediğimiz türden. Şöyle ki Türkiye'nin güncel ekonomik durumunu tüm sektörleriyle birlikte görebileceğiniz gibi sazede tek bir alana odaklanmadan her dala bize yetecek derecede değinen dergiler. Hem üretimde ve emtia daki gelişmeleri öğrenebileceğiniz gibi Leasing sektörünü de kaçırmamış oluyorsunuz. Bu ise size kıyaslama ve bir çok konuya hakim olma avantajı sağlıyor. Ayrıca biz gençler için dosyalar hazırlaması, istihtam ve staj konularına depğinilmesi de yine genç kitleyi tavlamaya yönelik hareketler arasında. İş ekonomi dergilerinin bazılarında ise sayfa sonlarında yaşam ve kültürel kısımların bulunarak dergiyi daha eğlenceli bir halde sunmak oldukça popiler. Bu dergilere verilecek güzel örnekler ise Turkishtime ve Capital.

Turkishtime'ın daha önceden üniversite öğrencileri için yürüttüğü projesini harmonikhareket'te değinmiştim. O yazının özellikle son kısmını buradan okuyabilirsiniz. Turkishtime her aya sıkıştırdığı araştırma dosyalarıyla da beğenimi kazanmıştır. Bazı konular okulda derslerinize bile fayda sağlayabilir. Özellikle içeriğinin anlatım dili oldukça keyifli. EN ağır konuları bile sıkılmadan okuyabiliyorsunuz. Her ay Arasta adlı Alışveriş Merkezleri ve Parekendiciler Derneği (AMPD)'nin yayınını da Turkishtime ile birlikte alabilirsiniz.
Capital'in Turkishtime'a göre daha kalın ve daha dolgun bir içeriğe sahip olduğu bir gerçek. Bu dolgunluk ise yine biz üniversite öğrencilerini besler seviyede. İki yabancı yazarı ve derginin son kısmında bazı dosyalarının İngilizce'ye çevrilmiş halleri var. İngilizcelerini anlamaya çalışmak daha keyifli oluyor(: Yabancı yazarlarına gelirsek bunlar: Jack Welch ve Al Ries. Gerçekten içeriğe önemli katkı yaptıklarını söyleyebilirim.

Capital'in her ay olmasa da 2 ayda bir bir kitap eki mutlaka oluyor. Ayrıca gençlere yönelik GençCapital ekini de 3 ayda bir çıkararak öneml bir kaynak sunmuş oluyor.
Her ay genelde Turkishtime ve Capital arasında gitsem de Kasım ayının galibi Turkishtime oldu. Bu kararımda en büyük etken kapak konularının daha işime yarayacak olması. Capital güzel bir kitap verdiği halde kazanan olamadı (:


Şimdilik bu kadar daha sonra daha analizli yazmaya çalışacağım. İyi okumalar (:

0 yorum:

Yorum Gönder