Sayfalar

12.12.09

Kırmızı Kuşak Olabilirsiniz! Ben Oldum, Ne Mi Oldu?

Öncelikle eski blogum olan harmonikhareket.blogcu.com da -artık kullanmasam da harmonik hareket ruhunu aynen yaşatmaktayız(:- geçen sene yazdığım yazıya burada birazcık yer açmak istiyorum ve linki de işte tam da buraya koyuyorum.

Şunu da belirteyim ki bu yazıya "avea kırmızı kuşak" programı için geldiğinize göre son başvuru tarihi 18 Aralık. Bilginize..

ve geçen sene yine harmonik hareket'te şöyle bir yazı yazmışım...

" Daha önce belirtiğim gibi Avea 'nın "kırmızı kuşak" projesine başvurmuştum. -Sizler de hala başvurabilirsiniz.- İlk adım olan genel yetenek sınavını geçmeyi başardıktan sonra 2. adım olan Panel Mülakatını da başarıyla geçmiş bulunmaktayım(: Bu konu hakkında soruları olan arkadaşlar yazının altına yorum bırakabilirler. Şimdi sırada şirket günleri organizasyonuna gitmek var. ... Hepimize başarılar(: " (1 Aralık 2008)

Sonrasında yazıya yorum yapan ve sorular yönelten arkadaşlar oldu ve aramızda size faydalı olabilecek şu konuşmalar geçti:

--"Merhaba, Bu aşamalardan sonra beni de sizin gibi şirket günlerine davet ettiler. Siz bugüne kadar katılmış olmalısınız, ne gibi şeyler yaptınız, nasıl geçti, Ankara'da oldugum için İstanbula gidip gelmek ders programım için biraz zorlayıcı olacak da, değdiğini duymak istiyorum sizden :)"

Sonrasında vermiş olduğum cevap ise şu şekilde olmuş...

--"Teşekkür ederim.. Eğer daha önce vaka çözdüyseniz bundan pek de farklı değil. Kısaca anlatmak gerekirse; panel mülakatlara 4-5 adayla birlikte giriyorsunuz. Önümüzdeki dosyalarda vakanızı okuyacağınız dökümanlar olacak. Konsept şu şekilde. Her aday şirketin bir departmanının yöneticisi olacak. Örneğin insan kaynakları ve satış gibi.. Burada size hangi departman düşeceği tamamen şans. Dikkat etmeniz gereken şey her adayın aynı şirkettin bir parçası olduğudur. Rakip değilsiniz! Dökümanalarda her departmana ait sorunlar var ve sizin göreviniz bu sorunu doğru tespit edip çözüm yollarını masadakilkere iyi bir şekilde anlatabilmek. Burada vakada uyguladığınız çözüm kadar konuşma tavrınız, kendinize güveniniz gibi faktörler de önemli. Başarılar diliyorum (:"

Evet fena bir açıklama olmamış gerçekten(: ve şimdi sayfaya tekrar baktığımda görüyorum ki bir yorum daha gelmiş son olarak. Ona ise bir cevap verememişim bu yüzden...

-" merhaba.öncelikle tebrik ederim.beni de grup mülakatı için çağırdılar.bu konu hakkında hiç bilgim yok.size verdikleri örnek vakayı brz anlatabilirmisin?"

Bu yoruma da şimdi eğer bu arkadaşımız bizi izliyorsa ona buradan bir cevap vermek istiyorum(: Vakanın önemi yok. Büyük ihtimalle vakalar farklı olur. Balık tutmayı bilirseniz balık ayırt etmenize gerek yok..

Bu kadar şeye neden değindim?

Günümüzde hala üniversite adına ve not ortalaması kıstasına takılıp kalan İK cıların işlerini zorlaştırmak istiyorum! (:

Geçen sene yazdığım yazıya bu sene de ulaşan ve maille bana tecrübelerimi paylaşmamı isteyen arkadaşlar oldu. Ben de onlara henüz geri dönmedim ve bu yazının linkini vererek burada sorularını sormalarını isteyeceğim. Amaç gelecek kuşaklara katkımız olsun (:

90 yorum:

Unknown dedi ki...

grup mülakatlarındaki sorunlar açık bir şekilde söyleniyor mu yoksa anlatılanlardan biz mi birşeyler çıkarıyoruz yada çıkarmaya çalışıyoruz):

eda dedi ki...

ben daha önce hiç vaka çözmedim, onun için merak ediyorum vaka analizi nedir diye?
başka bir sorum da, avea kırmızı kuşak'a seçilebilmek için okul bilgisi ne kadar önemli? 2.3.4 ve yüksek lisans öğrencileri demişler ben 2. sınıfım ve seçilme ihtimalim 3 ve 4'lere göre daha az mı diye merak ediyorum. Staja ve işe alacakları için daha çok 4. sınıf ve mezun tercih ederler diye düşünmüştüm.
çok teşekkürler.

Unknown dedi ki...

bir de şunu merk ettim :) mülakatın 2 saatlik bir süre olacağı söylendi ve bu 2 saatte sadece vaka analizi üzerinde mi çalışıyoruz? yksa ekstra birşeyler yaptırıyorlar mı? bşrz olsun içimizi rhtlatırsan çok sevinicez :)

Erman Akdeniz dedi ki...

grup mülakatında sizden kısaca kendinizden bahsetmeniz istenecek önce. yaka kartlarına isimlerinizi yazacaksınız. sadece adınızı yazarak büyük yazmanızı tavsiye ederim;)

ben geçen sene 3. sınıf öğrencisiyken katıldım ve kırmızı kuşak da seçilmeme rağmen ideavea ve kampavea'ya 4. sınıf öğrencilerine özellikle ağırlık verildiğini gördüm. bu yüzden kırmızı kuşak seçilirseniz şansınzı daha çok aveanın yaz stajları için olacak

Erman Akdeniz dedi ki...

eda istersen mailine bi vaka örneği atabilirim ama mülakattaki vaka atacağım vakadan oldukça basit(:

arkadaşlar vakadan çekinmenize gerek yok herşey oldukça basit. yani herkesin aslıonda cevap verebileceği şeyi açıklayacaksınız önemli olan doğru şeyi diğerlerinden farklı olarak doğru bir uslupla anlatabilmek. Mülakattaki diğer insanlarla tartışmaya girmekten çekinin onlar vaka çözümünde rakipleriniz olmadığını unutmayın.

Erman Akdeniz dedi ki...

örneğin size satış departmanı geldi.

diyecekki yurtdışında büyük bir firma sizin şirketinize rakip olabilecek bir ürünle türkiye pazarına geliyor bu konuda neler yapmalısınız?

yeni bir rakip pazar payınıza olumsuz etki yapabilir. fiyatlarızı tekrar kontrol edersiniz. ürünlerinizin kalitesini geliştirmek istersiniz. yatırım yaparsınız vs... öyle işlemler ve büyük laflar etmenize gerek yok ;)

Erman Akdeniz dedi ki...

aysegül hatırladığım kadarıyla bir saat civarı sürmüştü toplam... vaka analizinde üslup çok önemlidir. kendinizi bir şirketin yönetim kurulu toplantısında gibi düşün karşındakiler de aynı şirket için çalışan insanlar ve sen bir departmandan sorumlusun. elindeki yaklaşık bir buçuk sayfalı dökümanı analiz edip kendi departmanına ait sorunları belirleyip çözümü paylaşacaksın.

konuşurken sözünüzü kesenler olacaktır size yüklenen ve sizi rakip olarak görenler olacaktır. sakin olun ve gülümseyin(:

yani öyle bir sınava girmiyorsunuz.. ;)

Unknown dedi ki...

çok teşekkür ederim :) peki gecmıs 2 sene aynı uygulamayı mı ypmıslar? yani şirket çalışanı modeli mi uygulanan model? bunun hakkında bir bilgin var mı? herşeyi sana soruyorum ama senden başka bu konuda birşeyler paylaşan biri bulamadım :)

Unknown dedi ki...

bir de hatırlıyor musun hangi departmanları koymuşlardı mülakat dosyalarına :)

Erman Akdeniz dedi ki...

rica ederim(: önemli değil zevkle paylaşıyorum..

sanırım bende önceki dönemde de aynı uygulama vardı ve değişeceğini sanmıyorum.. grup mülakatının o zaman anlamı kalmaz..

5-6 kişi oalrak girdiğinize göre hep ana departmanlar.. tabi tam söyleyemem hangş departmanlar vardı diye ama satış üretim finans pazarlama gibi yani yabancı olduğunuz departmanalr gemez gelse bile okudupunuz vakadan herşeyi kavrarsınız. bölümünü bilmiyorum gerçi ama az çok fikir yürütebileceğiniz departmanalar gelir

Unknown dedi ki...

anladım:) peki kendini tnıtma bölümünde klasik cvpları mı istiyorlar? yoksa enteresan birşeyler bekliyorlar mı senden:)? çünkü senin bilgilerin zaten önlernde duruyor?

Adsız dedi ki...

Arkadaşlar merhaba bu konuda benimde sorularım var ve bende panel mülakat hakkında pek bişey paylaşan bulamadım.Benim merak ettiğim kıyafet olayı.Yani takım elbiseyle gitmek gerekli mi??Çoğunluk nasıl gitmiş??Cevap verirsen sevinirim.Teşekkür ederim

Erman Akdeniz dedi ki...

tabi oradan farklı şeyler söyleyebilmek önemli.. genel olarak yaptığın stajlarını detaylandırırsın.
cv inde yazdıklarını açıklamanı isterler genelde..

ayşegül evet şurda da staj yapmışsın.. neler yaptın orda biraz açıklarmısın(:

staj ve sosyal yönlerini anlat tamamdır bence;)

Erman Akdeniz dedi ki...

ben takım elbise giymemiştim hatta seni rahatlatmak adına neler giyindiğimi söyliyim(:

spor bir gömlek keten kargo denebilecek bir pantolon(:

kıyafet için çok kasılma bence.. gömlek öneririm.. kot da giymedikten sonra sorun olmaz bence(:..

Unknown dedi ki...

çok teşşekkür ederim tkrrdan=) yine takıldığım konular olursa sana başvururm:)

Adsız dedi ki...

Çok teşekkür ederim ya.Ben bu kıyafet olayını baya kafayı takıyodum:D.Ceveabın çok iyi oldu.Teşekkür ederim tekrar..

Erman Akdeniz dedi ki...

başarılar arkadaşlar..;)

Adsız dedi ki...

Bi sakıncası yoksa ben şunuda sorabilirmiyim??Peki mülakattaki diğer arkadaşların kıyafetleri böylemiydi.Yoksa resmi gelen varmıydı??

Erman Akdeniz dedi ki...

sakıncası yok(:
resmi olarak takım elbiseyle gelenler vardı tabi ama sonuçta kendini nasıl rahat hissedeceksen gelmek önemli. sadece sırıtmayacak şeyler giyinmekten sakınırsan sorun olmaz. gömlek kurtarır bence(:

bu arada bende tek değildim tabi. ama takım elbise şart değil. içeri girebilirsin yani(:

Erman Akdeniz dedi ki...

i hate every thing yazan bir sweat giyme mesela:D

bu arada sırıtmayacak şeyler giyin;)

cafcaflı giyinme.. sade temiz ve şık ol yeter rahat ol (:

herkes takımla gelmiştir şimdi bi tek ben mi böyleyim düşünceleri oluşabilir. bu durum seni baskı altına sokcaksa takım giyin:)

Adsız dedi ki...

Çok teşekkür ederim ya cevapların için ve paylaştığın bilgiler için.İyi geceler...

Adsız dedi ki...

İşte tam terside baskı altına sokuyo:D Bu sefer bi tek ben takım elbiseli olmuş olmayım misali...

Adsız dedi ki...

ben henüz staj yapmadım=) gidip orda ne anlatıcam gerçekten çok merak ediyorum(:

fth dedi ki...

mrb size bişey sormak istiyorum. bu grup mülakatında yabancı dilin önemi var mı ve mülakatta gruptan sözcü vb gibi şeyler mi seçiliyor yoksa herkes bireysel olarak mı anlatıyor. bu konu hakkında grubun önemini anlatırmısınız biraz?

Erman Akdeniz dedi ki...

yabancı dille alakalı bir şeyle karşılaşmadık ama tabiki ekstra bildiğiniz veya öğrendiğiniz diller varsa zaten cv nizde yazıyordur.

hatırlattığınız için tşk ederim. sizden grup olarak tartışıp ortak bir karar almanız istenecek. mutlaka fikir ayrılıkları olacaktır ve aşırıya kaçmadan karşınızdakini ikna etmeye çalışıyorsunuz ama bu çok da önemli. bildiğiniz doğruyu söyleyin çok da uzatmayın yani(: zaten genelde ortak bir karar alınmaz. herkesin uzlaşması zordur o ortamda..

fth dedi ki...

Eee peki grup olarak mi eleniyor elenenler. Sonuçta grup olarak karar veriyoruz yanlış olunca grup olarak yanlış olacak

Erman Akdeniz dedi ki...

zaten mutabakat sağlayamayacaksınız orada herkesin önceliği farklı olacak. sen diceksin ki mesela üretimi artırmalıyız bir diğeri bence pazarlamaya daha çok bütçe ayırmalıyız gibi... bu yüzden anlaşma olmucak.

amaç sizin ekip çalışmasına yatkınlığınızı gözlemlemek.

Erman Akdeniz dedi ki...

bireysel yarışıyorsunuz yani. bir de şunu unutmayın kıstastlar vardır.

-konuşma ve kendini ifade edebilme becerisi
-vaka çözme becerisi
-karşındakini dinleyebilme
-konuya hakimlik

vs...

bu gibi maddeler üzerinden notlar alıyorsunuz...

Esoş dedi ki...

ben de çarşamba 2:00de panel mülakatına davet edildim, o zaman rahat oluyoruz, kasmıyoruz kasılmıyoruz, dogal oluyoruz, herşey tamam mıdır? :) mülakattan elenme oranı yüksek mi ki? bide panel mülakatı hemen açıklanır mı?

Erman Akdeniz dedi ki...

rahat olursanız dış faktörlerin sizi olumsuz etkilemesin izin vermezsiniz ;)

fazla uzun sürmüyor açıklanma süresi ben bıktım artık dediğimi hatırlamıyorum(:

haber verin yazın güzel haberlerinizi bekliyorum(:

eren dedi ki...

Erman kardeşim öncelikle teşekkür etmek isterim, sayfanın tamamını okuduğumda ben de kafamdaki sorulara büyük ölçekte cevaplar buldum. Baya bir hayır duası alıyorsun bunu bil =)Benim de 2 sorum olacak =)

Öncelikle, örneğin ben bilgisayar bölümünde öğrenciyim, satış-pazarlama vb konularda hiçbir fikrim yok. Üstte vaka örneği vermişsin, fikir beyan ederim tabi de, bize de kesin bu tip konular mı gelir, yoksa teknik birşeyler sorulabilir mi vaka analizi olarak. Bir de grup mülakatına girenler aşağı yukarı aynı bölümlerden mi oluyor; mesela iktisat-işletme ya da bilgisayar-elektronik müh. öğrencileri ayrı ayrı gruplarda gibi..

2. sorum, vaka verildi ve tartıştık, herkes kendince bir sonuca vardı. Bu durumda grup içinden bir sözcü mü varılan noktayı açıklıyor, yoksa herkes ayrı ayrı söz alarak kendine düşen departmana göre çözüm önerilerini mi sunuyor. Eğer tek 1 kişi varılan sonucu açıklarsa ve kendinden birşeyler katıp uzun uzun konuşursa bu diğerlerine haksızlık olmuyor mu ve -eğer bir sözcü sonucu bildirecekse- grup içinde neye göre seçiliyor?

Şimdiden çok teşekkür ederim, farkındayım uzun oldu affına sığınıyorum bu konuda =)

Erman Akdeniz dedi ki...

eren öncelikle tşk ederim görüşlerin için(:

grup mülakatında farklı bölümlerden olabileceği gibi kendi bölümünden birinin de olması muhtemel. bu konu için hassas bir ayarlama yaptıklarını düşünmüyorum.

sana verilecek case de gelişi güzel veriliyor bu tamamen şans. senin alanınla ilgili bir departman da gelebilir satış da(:

şunu düşün. kimse konuya çok hakim değil zaten. senden beklenen de bir fikir beyan edebilmen ;)bunu çok dert etme bence. bir süre verilecek size ve olabildiğince hızlı bir şekilde vakanı okumalısın. sonra herkese sırayla söz hakkı verilecek. tabii başkaları konuşurken sözlerini kesmek isteyeceksin(: ama sıranın sana gelmesini bekle ve insanalar konuşuırken notlar da alabilirsin.ayrıca sen kendi bölümünle ilgili sorunu ve çözüm önerilerini paylaştıktan sonra şöyle bir cümle de kullanabilirsin:

"arkadaşlar her ne kadar benim departmanın sorunları ve çözüm yolları bunlar olsa da bu şirketin öncelikli sorunu ali nin departmanındaki sorunlardır. öncelikle bu sorun çözülmeden benim departmanımın sorununu çözmüşüz neye yarar?"

olabildiğince gerçekçi ol. herkes sanıyorki kendi departmanını savunması gerek. bu çok yanlış. şirketin sahibi gibi gör kendini ve kendi departmanını da objektif olarak değerlendir.

grup sözcüsü o anda doğal olarak belirleniyor. biri atılır söyler. o çok önemli bir konu değil. hatta bence atılmak olumsuz bile olabilir;)

buna karşın tekrar ediyorum ki, büyük ihtimalle %100 mutabakat sağlayamayacaksınız ve sözcünün söyledikleri de sana tamamiyle doğru gelmeyecektir. bu önemli değil. grup olarak değerlendirilmiyorsunuz.

kimse uzun uzadıya konuşamaz ona zaten müdahale edilir.

eren dedi ki...

Tekrardan teşekkür ederim. Kafamda hiçbir soru işareti kalmamış oldu böylece. Sana da kariyerinde başarılar dilerim =)

Adsız dedi ki...

peki mülakat ingilizce mi türkçe mi oluyorr?

Adsız dedi ki...

peki mülakat ingilizce mi türkçe mi oluyorr?

Erman Akdeniz dedi ki...

bize türkçe olmuştu.. case olduğu için türkçe olur

Adsız dedi ki...

cok saol..bu arada yazdığın her cevapta kafamdaki sorulara cevap buldum.. onun için de teşekkürler..

Unknown dedi ki...

hala giren yok mu mülakatlara şu 2 gündür:)? bu arada kendini tanıtma konusunda neden avea tarzı sorular geliyor mu yoksa kısaca biz kim miyiz? :)

Erman Akdeniz dedi ki...

evet. neden avea? neden kırmızı kuşak olmak istiyorsun? beklentilerin kariyer hedeflerin nedir? kariyer hedefinde aveada çalışmak ne derece önemli vs... gibi sorular gelebiliyor.

eren dedi ki...

Eh ben de 1-2 yorum yazayım =)
Kendini tanıtma kısmı şöyle oldu. 6 kişiydik, herkes kendi yanında oturan arkadaşı ile 2 dakika kadar karşılıklı konuştu. 2'şer kişilik 3 ayrı grup yani. Tüm masa ile tanışırken de, seni yanındaki arkadaşın tanıtıyor =) Böyle değişik bir tanışma oldu.

Tanışma kısmından sonra şöyle sorular geldi. Rol model aldığınız birisi var mı, neden? Bir de karşılaşıp çözdüğünüz önemli bir problemi anlatın. Rol modeli olmayanlar (mesela ben) kariyer hedeflerini anlattılar.

Sonrası vaka analizi. X firmasısınız ve piyasaya yeni bir çeşit ürün sürüyorsunuz (cips). Ürün gençlere yönelik. Nasıl yaparız da en iyi şekilde tanıtırızı tartıştık.

6 kişinin hepsi elektronik, bilgisayar ve endüstri mühendislerinden oluşuyordu. Hatta 2'şer kişiydik bu dallardan. Neticede pazarlama işini işletme-iktisat okuyanlar daha iyi bilir. Özellikle gruplamışlar bu şekilde, daha iyi oldu. Gelmeden hangi toplantı odasına gideceğimiz, toplantı odasında isimlerimizin basılı olduğu yaka kartları vb herşey hazırdı.

Bir de form doldurduk. Ad, soyad, okul, bölüm, avea'dan beklenti (iş-staj), başvuru amacınız şeklinde 1 sayfalık bir form doldurduk en başta. Onun harici sözlü olarak sormadılar neden katıldınız vb şeklinde.

Esoş dedi ki...

ben de saat iki grubuyla girdim, üstteki post a ekleyebileceğim pek bişey yok, sabah çok önemli bi sınavım olduğundan, sınav çıkışı koşa koşa güvenparka gittim ve nedense çok heyecanlandım, ben umutlu değilim, bir de bana dosyamdan bana mantıklı ya da savunulası gelmeyen bir fikir çıktı, yani ben olsam gerçek olsa kabul etmezdim bu fikri, o yüzden hemen çürüttüler fikrimi, baktım sus pus oturulmaz, ben de dedim biz bi firmaysak hepimiz aynı hedef için çalışıyorz,sonra arkadaşlarımdan ikisinin fikirlerini destekledim ama çok lafım kesildi, kimsenin lafını kesmemeye uğraşınca konuşamıyosun, çok kötü bi durum, belli başlı bikaç kişi konuştu gibi gözüktü sonuçta dışardan bakan birine göre, ve ben o bikaç kişi içinde değilim sanırım. Sağlık olsun..

Esoş dedi ki...

Bir de ne zaman belli olur sizce? kariyer.netten biz olumlu ya da olumsuz cevap atarız dediler ama olumsuz da olsa cevap almak istiyorum ben, çok bekletirler mi?
Panel mülakatlar gelecek hafta da devam ediyor, ocak ayına kadar filan beklemeyiz di mi?

eren dedi ki...

Aralık sonu olumlu/olumsuz geri dönüşlere başlayacağız dediler. En geç ocak ilk hafta içinde belli olur. Mail ya da telefon yolunu tercih edeceklermiş, kariyer.net ile ilgili birşey denmedi bize. Başvuru süresinin dahi bitmediğini düşünürsek bence gayet makul bir süre. Olumsuz dönüşler de yapılacak ki o da yapılması gereken birşey.

Esoş dedi ki...

Bize de kariyer.net ten bilgilendiririz sizi dediler. ya bişey sorcam herkese bu 09 ataklı case mi verilecek ki? haksızlık değil mi bu, biz bilmeden girdik ama sonrakiler ordan burdan duyup öğrenip gelecekler?

Unknown dedi ki...

biz tam çıkarken, dosyaları günün anısı olarak alabilirsiniz ama case kağıtlarını bırakın, diğer gruplar için de onlar kullanılacak dediler. haksız bir durum tabi, aynı tip case olsa bile en azından ürün kategorisi, hedef kitle falan değişik olmalı.

Fth dedi ki...

benimde ii geçti ama elimdeki case pek bağlı kalmadım :) inşallah sorun olmaz

eren dedi ki...

Özellikle ideavea için vaka analizi performansından ziyade öğrencilerin özgeçmişlerinin daha önemli olduğunu düşünüyorum. Geçmiş projeler, bildiği diller, veritabanları vb bilgilerinin + özellikle ideavea'yı tercih sebeplerinin daha etkili olacağını düşünüyorum. Tamamen proje geliştirme odaklı neticede. Bakalım neye göre tercih yapacaklar.

Bu arada Avea'nın insan kaynakları yaklaşımını da çok olumlu buldum. Kesinlikle öğrencileri bekletme gibi bir durum olmadı, nezaket kuralları içinde karşıladılar, konuştular, ikramda bulundular, odaya girmeden yakamıza asacağımız kartlarda isimlerimiz dahi basılıydı. Güzel bir mülakat deneyimi oldu bence herkes için.

Fth dedi ki...

bende eren sana katılıyorum. o vaka testinin ideavea ile bi bağlantısı yok bence.

ZipPy dedi ki...

Merhaba bende yarin mulakata katilacagim, aradigim bircok sorunun cevabini buldum fakat yinede aklima takilan birkac sey var. Beni telefonla aradiklarinda bana mail gelecegini ve resimli CV istenecegi bildirilmisti fakat gelen mailde bununla ilgili hicbirsey yoktu. Giderken yanimda CV vs. goturmem gerekiyormu, yoksa kariyer.net teki CV mi kendileri aliyorlarmi?

Adsız dedi ki...

Merhaba.
Ben aklıma -ne yazık ki- sonradan gelen bir konuyu sizinle paylaşmak istiyorum.
Şimdi, mülakata çağırılacak insanlar oline test ile belirleniyor. Peki ben kariyer.net'e başka bir isimle kayıt olup başvuru yapsam ve testi bilgisayarıma indirip uzuun uzun çözsem, sonra da gerçek adımla tekrar kayıt olup doğru cevapları rahtça yazsam nasıl anlayacaklardı? Bence bu online test işi biraz saçma. Mülakata çağrılan arkadaşlar arasında benim anlattığım yöntemi uygulayanlar oldu mu? Bir de çağrılanlar yaklaşık olarak kaç soruyu işaretleyebildi?

eren dedi ki...

zippy: muhtemelen kariyer.net'te fotoğraflı cv bulundurmamışsın. fazladan resimli cv istemelerinin sebebi bu olabilir. normalde bizden istemediler resimli cv, kariyer.net'tekine resim koyarsan ve eksiklerin varsa tamamlarsan sorun olmaz herhalde. mail geç de olsa gelir. yine de işimi garantiye alayım diyorsan, 1 adet resimli cv'ni bastırarak yanında götürmeni tavsiye ederim.

adsız: evet haklısın bu şekilde yapanlar olabilir. bence biraz da avea yetkililerinin yerine koy kendini, yaklaşık 10000 başvuru alıyorlar, hepsine mülakat yapma gibi bir imkan yok, nasıl eleyeceksin bu kadar insanı? ben de turkcell'in ingilizce sınavına girmiştim geçen yıl, başvuran 7000 kişiden ilk 500'ü 2. aşamaya kalabildi. onda da aynı tartışmalar yaşanmıştı, kimisi soruları açtıktan sonra ekran resmini çekip internette paylaşmış forumlarda vs.. oluyor bu tip şeyler de, yapacak çok birşey yok..
başarılı&başarısız daha sonradan kendini belli eder zaten.

bana gelince, dediğin yöntemi uygulamadım, sınavda da son 4-5 soru rastgele olmak üzere hepsini işaretledim. sanırım 1 soru boş kaldı ortalarda bir yerde. açıkçası aranmayı da beklemiyodum, turkcell gibi olur sanmıştım. mülakat aşaması geride kaldı ve haber bekliyorum. inşallah seçilirim.

Erman Akdeniz dedi ki...

Eren biraz turkcell'den bahsedebilir misin burada?(: Sınav tarihleri ne zaman ve nasıl bir program uygulanıyor? Bildiğim kadarıyla orda PAF var(: ama tam olarak bilgim yok içerik açısında ve program sonucunda ne gibi faaliyetler ve fırsatlar var..

barin dedi ki...

Değerli arkadaşlar,

Ben de bu mülakatlar ile ilgili nacizane fikirlerimi yazmak istiyorum:

1- Çok mu heycanlanıyorsunuz? Bu heycanınızdan dolayı başarısız olacağınızı mı düşünüyorsunuz? Telaş etmeyin, herkes sizin gibi heycanlı.

2- Tartışma konuları hakkında hiç bir bilginiz yok mu? Konuşacak birşey bulamam mı diyorsunuz? Merak etmeyin. O masaya oturan hiç kimse o konularda uzman değil. Üstelik size verilen dökümanlarda gerekli olan tüm bilgiler var. Sadece dikkatli, özümseyerek okuyun.

3- Ya kıyafet? Rahat olacağınız, aşırıya kaçmayan günlük bir kıyafet giyebilirsiniz.

4- Mülakatlarda en sık yapılan hata, şirketin menfaatlerini unutup, kendi konunuz hakkında inat etmenizdir. Diğer arkadaşın önerisi sizinkinden daha öncelikli olabilir. Ona destek verebilirsiniz.

5- Dinleyin, dinletin. Başkalarını olgun bir birey gibi, saygı ile dinlemeye çalışın. Sözünüze müdahale edenlere karşı yapılmasını tavsiye ettiğim şey: o kişiyle o sırada ilgilenmemek ve sesinizi biraz yükseltmek olabilir. Siz taviz verdikçe sesleri daha çok çıkacaktır.

6- Eğer konuşamadığınız, takıldığınız zamanlar yaşarsanız, diğer arkadaşların güzel fikirlerini beğendiğinizi belirterek olumlu eleştiriler yapın, onlara konularıyla ilgili sorular sorun.

7- Aktaracaklarınızı ve aktarılanları verimli bir şekilde not almaya çalışın. Gelinen duruma tepeden bakmanız, karar vermeniz de çok faydalı olacaktır.

8- Mülakatın amacı öz olarak: bireyin durumu kavrama ve kavradığını ifade etme becerisini ölçmek; takım çalışmasında karşıdan gelen fikirleri nasıl değerlendirdiğini görmektir.

9- Mülakatınız güzel geçmedi mi? Kazanamadınız mı? Hayır üzülmeyin. Aslında o kadar çok şey kazandınız ki: kendi eksikliklerinizi gördünüz, bir mülakat deneyimi yaşadınız, yeni arkadaşlıklar edindiniz.

Hepinize en derin sevgilerimle.

eren dedi ki...

Erman Turkcell ile ilgili anlatacak çok birşeyim yok :) paf takımı seçmeleri için web üzerinden ingilizce sınavına gireceğimiz söylendi. Mail atıldı. Sınava girdim. Toefl itp tarzında yaklaşık 1 saatlik bir sınavdı.

Sonuç geldi, 7000 kişinin girdiği sınavda ilk 500'ü 2. aşamaya katmışlar sadece. Orada bitti yani benim için :) Bu yıl da başvurmadım.

Bilgisayar mühendisleri için Gebze'de 3 aylık Java ve Oracle ağırlıklı harika bir staj dönemi geçirdiklerini biliyorum o kadar.

Bir de yakın bir arkadaşımın paf macerasını anlatayım. Grup mülakatına gidiyorlar, 1 saatten fazla bekletiliyorlar. (Bunları duyduktan sonra avea'da yaşadıklarımızı özellikle övdüm yukarıda). Bu arada söylenip gidenler falan oluyor. Daha sonra herkes kendini İngilizce olarak tanıtıyor. Sonra da uzay mekiği bilmemnesi şeklinde vaka analizine giriyolar. Olay bu şekilde.

Erman Akdeniz dedi ki...

eren teşekkür ederim açıklaman için ;)

Özlem Yılmaz dedi ki...

Arkadaşlarr, herkesin ellerine sağlık gerçekten bilgilendirici br forum olmuş.

Acaba sonuçlar açıklanmaya başladı mı? Sonucu öğrenen var mı?
Burdan paylaşırlarsa çok sevinirimm.

Makbus dedi ki...

Merhabalar bana henüz genel yetenek sınav sonucu gelmedi sizlere geldimi??

eren dedi ki...

Grup mülakatları sonucu seçilip seçilemediğimiz ile ilgili bilgi henüz gelmedi. Telefon/e-posta/kariyer.net sürekli kontrol ediyorum. Olumlu/olumsuz dönüşleri yapacağız dediler, en geç ocak ilk hafta belli olurmuş.

Bu arada yetenek sınavının sonucu gelmiyor zaten. Sınavda belli bir puanı aştıysanız (sınır ne bilmiyorum) sizi grup mülakatı için çağırıyorlar. (Bize öyle dendi yetkililer tarafından) Mülakatlar bitti birkaç gün önce..

Makbus dedi ki...

Bana genel yetenek sınavıyla ilgili hiç bişey gelmedi demekki sınırı geçemedim :S

Erman Akdeniz dedi ki...

Buyrun ;)

http://www.hayataksi.com/2010/01/ideavea-ya-katlalm.html

aslicious dedi ki...

arkadaşlar cevaplar gelmeye başladı bana 2 gun önce geldi.

Adsız dedi ki...

bana daha mülakat sonuçlarıyla ilgili bir bilgi ulaşmadı olumlu veya olumsuz:(:(

Adsız dedi ki...

Merhaba,aslicious sana bir soru sormak istiyorum siz mülakata ne zaman katılmıştınız bana henız cevap gelmedi de ben 22 aralık ta mülakata girmiştim,bilgi verirsen sevinirim teşekkürler

Adsız dedi ki...

ben de 23 aralikta ankarada girdim henuz bana da cevap gelmedi, heyecanla bekliyorum

Adsız dedi ki...

adsız 23 aralıktaki ankara mülakatına saat kaçta girmiştiniz belkide tanışıyoruz ve hangi bölümden girdiniz(muhendis,iibf)

Adsız dedi ki...

başka aranan var mı arkadaslar aranızda,22 aralık ankarada girmiştim ben de ama henuz cevap gelmedi bilgisi olan varsa lütfen paylaşalım...

aslicious dedi ki...

merhaba, ben 17 aralıkta İstanbul'da girmiştim.

Adsız dedi ki...

cevap verdiğin için teşekkürler peki kaç gün yapılacak bu şirket günleri yani ayrı ayrı gruplar halinde mi olcak arayan tam olarak neler soyledi

aslicious dedi ki...

bana mail geldi tebrikler kırmızı kuşak oldunuz yazıyodu. arıcaz demişler. bi de 12 ocakta kırmızı kuşak gunu varmış surec hakkında bilgi vermek amaçlı ona davet etmişler. katılımınızı onaylayın su mail adresine mail atın demşler 6 ocak'a kadar. ben de onayladım işte. bi de mailde bana bi şifre ve kullanıcı adı göndericeklermiş ilerleyen gunlerde.

Adsız dedi ki...

Ben Ankara'da 23 aralik sabah girdim mulakatlara 8.30da muhendislik ogrencisiyim.

Adsız dedi ki...

Büyük olasılıkla tanışıyor olmalıyız.Bende sabah 8:30 da girmiştim mülakata iibf ögrencisiyim.

Adsız dedi ki...

Birbirimizi görmüş olmalıyız ama benim mulakat grubumda hiç iibfden öğrenci yoktu...

Ben mail almadım ya da bana telefon etmediler olumlu ya da olumsuz acaba size döndüler mi ya da ankaradan olumlu cevap alan tanıdıgınız var mı?

ANK dedi ki...

Grupları zaten iibf ve muhendisler olarak ayırmışlar ayrı ayrı degerlendiriyorlar ona göre grup ayarlaması yapılmış.Başlangıçta ziyaretçi kartı verilirken muhakkak birbirimiz görmüşüzdür diye düşünüyorum.Ayrıca banada olumlu veya olumsuz geri dönüş olmadı.Bende beklemedeyim heralde şuana kadar aralıkta mulakata katılan arkadaslara bilgi gelmiş onun dışında geri dönüş yok heralde mülakat günlerine göre sırayla haber verirler diye düşünüyorum.

ANK dedi ki...

Grupları zaten iibf ve muhendisler olarak ayırmışlar ayrı ayrı degerlendiriyorlar ona göre grup ayarlaması yapılmış.Başlangıçta ziyaretçi kartı verilirken muhakkak birbirimiz görmüşüzdür diye düşünüyorum.Ayrıca banada olumlu veya olumsuz geri dönüş olmadı.Bende beklemedeyim heralde şuana kadar 16 aralıkta mulakata katılan arkadaslara bilgi gelmiş onun dışında geri dönüş yok heralde mülakat günlerine göre sırayla haber verirler diye düşünüyorum.

Adsız dedi ki...

Bugün Ankara'ya da seçilenlere mailler gitti 19 ocakta avea günü varmış Ankara'da.

Unknown dedi ki...

peki bu kariyer gününe katılım önümüzdeki süreci ne derece etkileyecek bilen vvr mı ? sadece bir tanıtım havasındv mı olacak ?

berkay dedi ki...

şirket gününde ne giyilir acaba? 14 ocakta şirket günlerinde olacağım ben de... ama herkes 12 diyor acaba birkaç gün mü sürüyor bu günler...

Erman Akdeniz dedi ki...

Ayşegül geçen sene sınavım yüzünden gidemediğim için kesin konuşamıyorum fakat katılmazsanız herhangi bir hak kaybetme durumu söz konusu değil. Geçen sene hatırladığım kadarıyla avea hakkında tanıtıcı bilgiler edinip programlar hakkında sorular sorabileceğiniz ve avea yöneticileriyle tanışabileceğiniz bir etkinlik olmalı.

Berkay şirket günleri bir kaç günden oluşabilir ama siz bir gün yani size belirtilen gün gideceksinizdir.

Berkay mülakata nasıl gittiysen öyle giyinebilirsin. ;)

iyi şanslar (:

Adsız dedi ki...

arkadaşlar kampavea mülakatı hakkında bilgisi olan var mı?bir kısmı türkçe bir kısmı ingilizce oluyormuş ingilizce nasıl oluyor bilgisi olan var mı?

Erman Akdeniz dedi ki...

benim yarın olacak, buradan açıklayacağım (:

duygu dedi ki...

Ben de cuma günü gidiyorum kampavea için mulakata. İlk girdiğimiz mülakattan farklı tarzda bir vaka mı olacak acaba bir de ingilizce kısmını merak ediyorum tabiki :) En azından genel hatlarıyla bahsedebilsen ne güzel olurdu :)

Adsız dedi ki...

erman açıklarsan çok mutlu olurum sen 31 marta oldun galiba nasıldı nasıl geçti bizi bu akşam bilgilendirirsen çok sevinirim.

Erman Akdeniz dedi ki...

http://www.hayataksi.com/2010/03/kampaveaya-gidebilecek-miyim.html

;)

Adsız dedi ki...

merhaba,
bugun 1 ocak ve ben 23 aralıkta sanırım başvuru yaptım kariyer net üstünden aveakirmizikusak ilanina. aveakirmizikusak.com kariyer.net'e yonlendiriyor basvurmak istedignizde, ve bana hala genel yetenek sinavi gelmedi :( size ne kadar sonra geldi? 2 3 gun once aradim hemen gelmez dediler ama bi de size sorayim dedim. genel yetenek sinavini gondermeden once cv nize mi bakiyorlar?

Adsız dedi ki...

Bütün iş ilanlarını www.careerjet.com.tr
den arayabilirsiniz.

Adsız dedi ki...

erman akdeniz merhaba paylaştıkların için öncelikle çok teşekkür ederim. Bir arkadaşa istersen mailine vaka örneği gönderebilirim demişsin bende rica edebilirmiyim lütfen. ledeyna@mynet.com çok yardımcı olursun inanki çok sevinirim. Şimdiden sağol

Adsız dedi ki...

ERMAN AKDENİZ BAŞTA OLMAK ÜZERE YORUMLARIYLA KATKIDA BULUNAN HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUM. PEK ÇOK KONUDA AKLIMA TAKILAN SORULARIN YANITLARINI BULDUM. MÜMKÜNSE AYNI İSTEĞİ BEN DE DİLE GETİRECEĞİM: VAKA ANALİZİNE DAHA ÖNCE KATILMAMIŞ BİRİ OLARAK VAKA ANALİZİ ÖRNEK ÇALIŞMAYI GÖNDEREBİLİRSENİZ BENİM İÇİN ÇOK YARARLI OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM. (emine.akinn@gmail.com)TEŞEKKÜRLER.

Erman Akdeniz dedi ki...

ARKADAŞLAR MERHABA.

ÖNCELIKLE HEPINIZE TEŞEKKÜR EDERIM YORUMLARINIZ IÇIN. UZUN ZAMANDIR BU SAYFAYA BAKMIYORDUM. HATTA ÖYLE UZUN OLDU KI AVEA KIRMIZI KUŞAK'IN ADI OLDU AVEAMASTER. :) BU AMAÇLA ARTIK BU PROGRAM DA BIRÇOK DEĞIŞIME UĞRAMIŞTIR.

YINE DE SORULARINIZ IÇIN SIZI DOĞRU KAYNAKLARA YÖNLENDIREBILIRIM. AYRICA YENI YAZILARIMI DA ARTIK HTTP://WWW.ERMANAKDENIZ.COM ADRESINDE YAZIYORUM. TAKIP ETMEK ISTERSENIZ BEKLERIM. ;)

KENFDINIZE IYI BAKIN, BAŞARILAR!

ERMAN AKDENIZ
www.ermanakdeniz.com

Adsız dedi ki...

ERMAN AKDENİZ MERHABA.VAKA ANALİZİ HAKKINDA BİLGİ ARARKEN BLOGUNA RASTLADIM VE YAZILANLARI OKUDUKTAN SONRA MEMNUN KALDIM.GERÇEKTEN SANA VE YORUM YAZANLARA TEŞEKKÜR EDERİM.ASLINDA BENİM ARADIĞIM AVEA KIRMIZI KUŞAK VAKA ANALİZİ DEĞİL.FARKLI BİR ŞİRKET İÇİN BENDE VAKA ANALİZİ YAPACAĞIM BENİMLE BİRLİKTE 6 ADAYLA BİRLİKTE.BENDE DAHA ÖNCE HİÇ VAKA ANALİZİ YAPMADIM.RİCA ETSEM VAKA ANALİZİ ÖRENEĞİNİ BANADA GÖNDEREBİLİRMİSİN(AHMETBEY__03@HOTMAİL.COM).ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM.ÇALIŞMA HAYATINDA BAŞARILAR DİLERİM.

Adsız dedi ki...

Calisma durumlari nasil, stajda maas veriliyor mu? Sonrasinda ise alma orani nedir?

Yorum Gönder